Rijbewijskeuringen (stand per 25 februari 2022)

ASG krijgt regelmatig vragen van leden over het regelen van de medische keuring voor het rijbewijs als de leeftijd van 75 jaar wordt bereikt. Het CBR geeft hierover de volgende algemene informatie.

75-Plussers en het verlengen van het rijbewijs
Vanwege drukte bij het CBR wordt sinds kort mensen van 75 jaar en ouder, 5 maanden voordat hun rijbewijs afloopt, een bericht gestuurd met het advies online een Gezondheidsverklaring in te vullen.  Er wordt nu verwezen naar http://www.cbr.nl/75plus, een internetpagina voor 75-plussers waar alle informatie over dit onderwerp is te vinden. Op die webpagina legt het CBR met filmpjes stap voor stap uit wat iemand moet doen om zijn rijbewijs te verlengen.
Er zijn nog veel 75-plussers die, om welke reden dan ook, geen toegang tot internet hebben. Hoewel deze groep mensen mogelijk door anderen kunnen worden geholpen, zullen sommigen de verlengingsaanvraag schriftelijk moeten (blijven) doen en dat kan. Kan of wil men de aanvraag niet online doen, dan zijn er mogelijkheden om een papieren formulier Gezondheidsverklaring te kopen: zie: www.cbr.nl/nl/rijbewijs-houden/nl/gezondheidsverklaring/gezondheidsverklaring-op-papier
De papieren formulieren Gezondheidsverklaring kunnen bij de meeste gemeenten en de CBR-examencentra Amsterdam, Arnhem, Assen, Rijswijk en Eindhoven  worden gekocht. Ook kan het  via de webshop https://pgv.cbr.nl/ worden besteld. De toelichting die bij het papieren formulier wordt geleverd, geeft aan welke informatie het CBR nodig heeft om de verlenging te regelen.  In een folder geeft CBR de volgende informatie:

Een Gezondheidsverklaring voor uw rijbewijs regelen. Wat komt erbij kijken?
Verloopt uw rijbewijs op of na uw 75ste verjaardag? Dan heeft u een Gezondheidsverklaring nodig om uw rijbewijs te verlengen. Onderstaand de belangrijkste zaken op een rij.

Wat is een Gezondheidsverklaring?
Iedereen die een rijbewijs gaat halen, vult een vragenlijst in over zijn of haar gezondheid: de Gezondheidsverklaring. Met deze vragenlijst beoordeelt het CBR of iemand veilig de weg op kan. Verloopt uw rijbewijs op of na uw 75ste? Dan vult u de Gezondheidsverklaring opnieuw in bij het verlengen van uw rijbewijs. Daarna gaat u naar één of meerdere artsen voor een onderzoek. De Gezondheidsverklaring kost in 2019 € 37,80. Hier komen de kosten voor de medische keuring nog bij.

Vul uw Gezondheidsverklaring vroeg in
Het is op dit moment erg druk bij het CBR. Daarom is het verstandig om minimaal vier maanden voordat uw rijbewijs verloopt de Gezondheidsverklaring in te vullen. Heeft u problemen met uw gezondheid? Dan adviseren we u om vijf maanden van tevoren de Gezondheidsverklaring in te vullen.

Hoe vult u een Gezondheidsverklaring in?
Er zijn twee manieren om uw Gezondheidsverklaring in te vullen. Op papier of online. De papieren Gezondheidsverklaring kunt u kopen in de webshop van het CBR en bij de meeste gemeenten. Op papier is de Gezondheidsverklaring vaak € 10 duurder dan online. Online is het snelst!

Als u uw Gezondheidsverklaring online invult via mijn.cbr.nl ontvangen wij direct uw informatie. Daarna gaat u naar één of meerdere artsen. Sinds kort kunnen artsen de resultaten van hun onderzoek direct met ons delen via een digitaal platform: ZorgDomein. Eerder duidelijkheid voor u dus. Vraag daarom of een arts met ZorgDomein werkt als u een afspraak maakt. Via Mijn CBR kunt u de status van uw aanvraag op elk moment bekijken.

Heeft u een Gezondheidsverklaring nodig? Op www.cbr.nl/75plus ziet u stap voor stap hoe het werkt.
TIP: Komt u ergens niet uit? Vraag een vriend of familielid om even te helpen.

 

In 4 stappen uw Gezondheidsverklaring regelen

Op www.cbr.nl/75plus leest u stap voor stap hoe het aanvragen van een Gezondheidsverklaring in zijn werk gaat. Bij elke stap staat een filmpje waarin u ziet wat u kunt verwachten.

STAP 1: DigiD met sms-controle aanvragen
STAP 2: Gezondheidsverklaring invullen via Mijn CBR
STAP 3: Bezoek aan één of meerdere artsen
STAP 4: Beoordeling door het CBR

 

Adressen voor de keuring
Bij ASG zijn de volgende adressen voor de medische keuring voor het rijbewijs bekend. Dat zijn:

a. Rijbewijskeuring Zeeland
Deze instantie keurt 1 x per maand op bepaalde locaties in diverse plaatsen.
Telefoon: 0118-724999, van 8 tot 12 uur.
Email: keuring@marlisa.nl
www.rijbewijskeuringzeeland.nl
Tarief: € 60,00. ASG-leden krijgen € 5,- korting.

b. Allévo zorg- en dienstverlening, Hollandiaplein 1
Voor informatie en/of een afspraak belt u naar het landelijke afsprakenbureau: 085 – 48 83 616. Zelf een datum reserveren kan via de website: www.rijbewijskeuringsarts.nl.
Het is niet mogelijk rechtstreeks bij de locatie een afspraak te maken. Ook inwoners uit omliggende gemeenten zijn welkom.

a. Regelzorg rijbewijskeuringen
Een afspraak maken met de arts kan via Regelzorg Rijbewijskeuringen.
Telefonisch: 088 23 23 300. Zelf een datum plannen: www.regelzorg.nl.
Laatst bekende tarieven: Automobilisten van 75 jaar en ouder betalen € 40,00. Voor houders van rijbewijs C/D/E tot 75 jaar is het tarief € 60,00.

Nog een toelichting als u per computer een verlenging gaat aanvragen.
Als u een DigiD hebt (die u ook moet gebruiken voor de invulling van uw belastingformulier) en u vraagt uw verlenging aan via www.cbr.nl dan kunt u aangeven dat u geen gezondheidsverklaring wil maar een code waarop deze gezondheidsverklaring ‘bereikbaar’ is. Als u dan een keuring afspreekt bij een arts die met het “Zorgdomein” werkt (en dat doen bijna alle huisartsen), dan kan de keurende arts op zijn computer uw gezondheidsverklaring opvragen en samen met u invullen en direct doorsturen. Dat versnelt de behandeling aanmerkelijk. Op www.mijncbr.nl kunt u dan de status van uw aanvraag op elk moment volgen. Op www.cbr.nl/75plus ziet u stap voor stap hoe het werkt’.