Op stap met de stoomtrein/railbus

Op woensdag 16 oktober jl. togen 25 ASG-leden naar het perron van de SGB in Goes: het vertrekpunt van de treinen van de Stichting Stoomtrein Goes-Borsele. Het weer was, na prachtig te zijn begonnen die dag, zeer matig en dreigde steeds slechter te worden. Dat kwam ook uit, al hadden we er goed beschouwd uiteindelijk niet zoveel last van, omdat we overwegend binnen verbleven. Zo rond 10 uur was iedereen aanwezig en nuttigden we eerst koffie met een heerlijk gebakje in ‘De Goederenloods’. De organisatoren Els Poppe en Izaak de Graaf hielden daar alles bij en leidden ons de goede wegen op. Tussendoor wist Els ook nog te vertellen dat de Latijnse spreuk, die boven de toog in ‘De Goederenloods’ hangt: ‘CENA CUM AMICIS PRIMUM LINGUAM DEINDE COR LAETIFICAT’ het volgende betekent: ‘EEN MAALTIJD MET VRIENDEN STREELT EERST DE TONG EN DAN HET HART’. Zo ziet u maar hoe een dag als deze kan bijdragen aan de algemene ontwikkeling!

Rond 10.30 stapten we in de trein. De beschikbare stoomlocs hadden mankementen, dus werden we ‘voortgestuwd’ door een dieselloc. Dat ging prima! Leuk om Goes en De Zak van Zuid-Beveland eens vanuit een heel andere hoek te bekijken, ook ondanks het mindere weer. Ongemerkt waren we snel in Hoedekenskerke, waar we werden ‘uitgescheept’. In het lokale etablissement ‘De Buffer’ van de SGB konden we wat nuttigen en een beetje bijkomen, want, hoe mooi en luxe de rijtuigen in de trein ook waren, het was er best een beetje fris in geweest.

Dat ‘iets nuttigen’ in Hoedekenskerke was een begrip op zich. Ik heb zelf (geklokt!) 23 minuten moeten wachten voordat ik mijn bordje friet met een kroketje had. En om me heen hoorde ik geen andere verhalen. Daar valt nog wat zendingswerk te verrichten door een echte horecaman/-vrouw! Maar goed, toch leuk. In het begin een beetje lawaaierig door de vele kleine kinderen, maar de laatste 20 minuten konden we nog wat tot rust komen. Sommigen bleven maar actief en gingen zelfs een potje sjoelen!

Een gedeelte van het gezelschap bezocht nog ‘het winkeltje van Wullempje’ in het dorp, waar vooral snoep werd verkocht, dat door sommigen op de terugreis in ruime mate werd uitgedeeld. En nog lekker ook!

Sowieso leuk die terugreis, want die werd gedaan met de zogenaamde railbus. Perfect uitzicht rondom. En we werden getrakteerd op een extra reisje Hoedekenskerke-Baarland v.v., voordat we weer terug naar Goes reden. Ondanks het slechte weer (en daardoor minder vrije uitzicht) kon je goed zien dat we door een mooi stukje Zuid-Beveland reden. Het was een geslaagde middag. Jammer nogmaals van het weer, maar dat heeft de pret niet gedrukt! Als we het nog eens doen dan zullen we vooraf proberen te regelen dat de machinist van de railbus wat minder vaak op zijn ‘claxon’ drukt, want dat geluid heeft tot uren na de treinreis door het hoofd geklonken. Zie hieronder wat foto’s van de reis.

Hans de Jonge